Friday, 14 December 2012


Big bad wolf books!

Hello readers, bloggers, n uooolssss sekalian!!

Hari nie hatiku berbunga riang. Diriku bagaikan disiram air kerna poket ku kering dek kerna duit2 ku ditelan big bad wolf..hahhaa selama nie tertanya-tanya napelah nama tue macam scary gler tapi baru jew perasan lepas menaip dgn lappy nie..hehe maybe org namakan book fest camnie sebab book fest nie ibaratkan serigala yg mengganas makan duit semua org yg giler kan buku and BARANG MURAH cam saya..ngeeee.. mana taknye semuanya 8 henget aje.. so kira murahla kan.. ader gak yg 10 henget n 25 henget tapi memandangkan tgh sengkek jadi den belilah yg palingggggg muuuuuraaaaahhhh…. Jadi, tlg jangan gtaw adik2, abang2, kakak, makcik2 and semuanya sebab nt abs duit korg (ala-ala iklan zalora plakwink ^_^  .. so korg yg nak g book fest ni sediakan la duit banyak2 ea so bleh la borong.. mana tau leh kasi adiah kat member ke(bguih tak idea nie?)..

Book fest ni dorg buat dekat MIECC dekat dengan The Mines.. so sesiapa yg mmg pecinta PUBLIC TRANSPORT leh la gunakan KTM pastu jalan kaki then sampai lah kat destinasi.. tapi den and member struggle sangat sampaikan tawaf satu MIECC gara2 nak cari entrance..leh tahan lenguh gak la kaki nie… but dun worry kalo dah tahu jalan gne bridge dari the mines tue mmg dekat sgt la kowt… so no worries ya..=) Masa time masuk entrance book fest nie mmg nak jerit satu hall nak cakap “AKU DAH SAMPAI DGAN JAYANYA..KAU ADA??”.. Haha tapi disebabkan rase malu tue masih ada lagi tak jdi la jerit gtu..hahha Agak fening la jugak nak cari buku yg best.. maybe sebab nie hari yg ke-8 so byk dah sold out… rugi2.. berapa kali tawaf gak la bahagian relationship nak cari men from mars, women from venus tapi hampa. Twilight pn dah sold outwuarggghhhh… Even buku yg nak takde pn, den masih sempat beli 5 buah buku.. tue pun dah berapa kali pilih yg terbaek sb banyak sgt nak beli.. kalo tak sengkek konpem beli byk tawsedey2… overall I loike aktiviti arinihahaha sempat buat kad 1 malaysia tuk 50% diskaun nek KTM..yahhhooooooooo so kteorg end up aktiviti arini dengan amik pic… so sila layan…. Tq =)

p/s: nak gtw yang den and member ade wat competition sapa yang abeskan dulu buku signs of life.. so ros, silalah nantikan kemenangan saya..hahahahaha
bykkan kat dlm kotak tue..tapi beli berapa aje...ngeeeeee
ni lah my competitor tuk signs of life... ciap bawak tesis tue g book fest..hahahha
 ni lah antara buku yang terpilih dari yg banyak2 tue...hehhe
 mimi pun join skali...muke excited depan entrance... =)
 nak show off sikit..sorie ea uoollssss =p
 ni lah buku yg harus n wajib tuk abiskan tue
tetap tak lupakan dak2 kecik kat umah... diz is for u Gabriel =)

Monday, 10 December 2012


The beauty of observing psychiatry patients!

Hye bloggers and readers! Hope all of you are fine.. I’m totally good for today but little bit tired. I’m just come back from PPUKM stands for Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia. Whoa whoa whoa! Pergi sana just utk tahu differentiate between MCI and dementia. Tapi yang penting at the end of study kena tahu nak determine dementia menggunakan MMSE score.. whoaaaa dengan questionnaire pun bley detect patient tue dementia or x. interesting kan??. But dun worry at last kte akan mintak patient tue buat further examination if ade tunjukkan ciri2 dementia tue.. takde la terer sangat sampaikan bley taw cmtue aje.. mesti kene MRI and berbagai because nak tahu ape  prognosis iilness tue. Before that, nak explain dulu what is MCI and dementia because tak nak uollss pening dengan terms2 cmnie.. ngeee MCI stands for mild cognitive impairment tapi dalam bahasa ibunda nya kecelaan kognitif ringan but for dementia dalam bahasa pasarnya nyanyuk. MCI pula ada lah fasa peralihan antara penuaan normal dan dementia. Dementia pula terdiri daripada pelbagai jenis termasukla Alzheimer Disease. So kalo dah develop dementia, kena tgk either illness tue akan affect daily functioning patient itu ataupun tidak.. Overall, majority dementia patient akan end up dgn disabilities so during this time family and community kena play major role tuk pastikan patient akn dijaga dengan baik and elakkan depression. Fuhhhh arap2 uollss paham.. kalo tak paham lg bley gunakan ujung jari anda and buka google yg ada g sekolah (google scholar lar..hehe)..

So tadi sempat observed 2 org elderly patient aje.. sorang Ơ n sorg Ϙ.. Dr ros pakar psikiatri yg ajar kteorg dalam determine dementia.. apa yang pasti org yg sakit dementia nie dorg confident cakap yang dorg bkn pelupa ble kte tnye yg dorg skrg dah jd pelupa or x.. itulah yg menjadikan dementia itu sesuatu yg indah sebab we didn’t know that we are dementia.. Bayangkan kalo kte tahu kte dementia, maybe patient tersebut akan depress.. So dorg akan strt withdraw diri dorg dari public and social. Then, patient yang first kteorg observed tadi ialah Ϙ (dikenali sbg Pn. A bkn nama sebenar), umur dah 70 cmtue kalo tak silap.. Pn.A nie dah severe dementia and ade disability in walking and take care of herself.. So mujur ada anak dier yg tlg take care kan Pn. A nie.. Then biler kteorg tanya dier tak dapat nak ingat even kteorg bg arahan dalam bahasa cina.. Dalam mase xsampai seminit aje Pn. A dah lupa.. kteorg tanya dier sapa yg uruskan rumah sama ada memasak or membasuh.. Pn A ckp dier yg buat semua but biler tanya anak dier, anak dier tersenyum and cakap yang tue 15 tahun yang lepas la.. Menurut anaknya lagi, dier sedar Pn. A nie dah jadi pelupa bila Pn. A jadi pemarah tapi marah hanya pada suaminya sebab suami dier ada perempuan lain tapi tue pun 30 tahun yang lepas. Jadi Pn. A hanya ingt perkara yg buat dier sedih but dier tak ingat apa yang berlaku skrg. Pn. A bagaikan dalam dunianya sendiri.

Ok patient yg seterusnya Mr. X. patient nie dah admit hospital selama beberapa hari sebabkan terjatuh.. Mr.X lagi severe cognitive impairment nya malahan severe disabilities. Mr. X guna diapers and dier sgt marah apabila org sentuh dier.. Then, dier ada jerky mvmnt.. (time tue dalam hati buat hypothesis myb Mr. X nie ade cerebral palsy.. tapi tak tahu la signifikan or not sebab hipotesis hatilah katekan..haha). Mr. X nie tak ingat apa-apa dah.. bayangkan dier ingat my fren becky wife dier… emmmmmm….. terkedu trus becky.. so kteorg dah dapat feel nak recognize org tue dementia or tak.. So that, tak de la kteorg menonong aje nanti ble dgn community.. Hopefully all of us can work politely because nanti we deal dgn elderly community.. Hopefully la..

After observed pesakit yang ade dementia, then terasa amat bersyukur kepadaNya sebab diri ini masih sempurna.. and I’m glad because my parents, grandma n grandpa still good in memory and sihat walafiat.. Thanks God! Rase sanggggggggggggattttttttttt bersyukur juga sebab involve dalam research nie sb esk2 dapat tahu cmner nak jage if ade relative cmnie and dapat bantu dorg bawak utk treatment if dorg dah mula2 lupa because Malaysia sgt tolerate dgn dementia.. bler org tua dah lupa, Malaysian akan ckp cmni “ ala besela tue dah tua mstila lupa”.. so pliz ubah mentality supaya dapat elak illness nie progress jd dementia (Alzheimer).. jadi nak mention dekat sini, DEMENTIA IS NOT A PART OF NORMAL AGING!..  So tak dapat tngkap gmbar patient sebab confidential, jadi kteorg nye gambar la yg uooollssss layan ea…





orite uoollsss sampai sini aje dulu...nanti kalo ade ilham sy update ea..ngeee

salam sayang! winkkkk


Wednesday, 28 November 2012

CONVOCATION =)


Hye bloggers semua… makin hari rase makin bz nak update blog nie…dah sebulan konvo baru nak ceter kan?? So kesian… even dah sebulan berlalu I still dlm mood convo… on 22nd of October 2012, I am officially graduated ad bachelor of biomedical science. Tak sangke lepas 4 tahun terduduk, terbangun, berlari, tersungkur, menangis, meraung and mcm2 lagi la but I still manage completed my study in this area.. biler dah konvo baru teringat dengan phrase ni  “I am getting old already!”… so sad lorh… so nak citer sikit pasal konvo aritu. Everything was smoothly! Syukur! Mujur la tak hujan kalo tak abes la baju cantek I nie..haha waktu tu Cuma boleh tergambarkan satu jew perasaan, GUMBIRA TAHAP GABAN!. Dapat byk bunga and present dr family and friends.. ucapan tahniah pun berjela2 dapat.. kalo la bley ditaip mesti dah amik space muka surat lain..hahha (nampak benor nipunyakan??).. saat yang touching tue ble emcee tue suruh tunduk sebagai tanda terima kasih dekat family and lecturers. Rase nak menitis air mata sebab terpikir tanpa mereka mungkin I tak sampai tahap nie.. mungkin tak tahu jadi apa.. bersyukur sangat and terima kasih pada mami, dady,my sis, brother in law,cousin, my lil brother and my sweethearts (Giselle and Gabriel).. tak lupa juga mekasih dekat kengkawan2 (anis, k.ekin, mila,mimi,aimi and jaksa, biomed) n kwn2 skola serta HH yang byk bgi moral support selama nie.. tak tahu nak balas dgn ape Cuma bley balas dgn senyuman aje =) so sy upload gmbar waktu konvo, usha2 la yer.. anyway, tak sangka dapat anugerah buku university.. itulah yang terindah

p/s : bley tak nak konvo tiap2 tahun ngeeeeeeee

kain penuh gaya :p

waktu ni mmg menggeletar takut terpelecok...

my beloved family.. they shower me with a lots of love and inspiration
super duper love with this pic

me & engku sharmila

presents and flowers

just imagine, this is my ex-rumate during matriculation. then we met again to graduate in the same time, year, university but different faculty =)

present from my dady -->wxj

only a few of my coursemate =)

my best friends--> me, aimi,mimi,mila

i like diz baju kurung too much..
gabriel pn nak konvo jugak 

alamak forgot to say thanks to HH for the convo's dinner.. =)

Thursday, 16 August 2012

baby sitter


Hye bloggers.. rasenya almost 1 year cm x update ape2 dekat blog..hehe u know y?? of course la sebab busy sesangat.. almaklum la final year la katekan.. skrg nie dah abes!! Bulan 10 nie konvo or atau yg lebih tepat lagi 22 nov 2012 sesi petang..hahha (datang la ea, kita berkongsi sama kegembiraan bak kate coca cola sebarkan kebahagiaan anda..ngeee).. ANYWAY, sekarang nie dah jd pemilik ladang anggur yang terhormat dah.. PECAYA TAK?? Tapi bezanya sekarang ladang ni xde anggur pun, yg ade cuma biji2 anggur aje.. haha biji2 anggur yg xkuar kan hasil.
Anyway, sekarang nie duduk umah aje jage si kecik yg comey2 nie.. kena tlg my mom jage si Gabriel Ezekiel(2 tahun) n si comey Giselle edrea (2months). Kiranya jadi baby sitter yg terhormat la nie.. bygkan with my age yg dah 23 tahun nie still maen basikal bdak2.. nie sebab nak puaskan hati si Gabriel nie. Selamat la xde org yg tengok, kalo x, mesti xde org yg nak masuk meminang..hahhaha But I still happy with my life even skrg nie Cuma dpt tlg my mom.. anyway, sementara nak tgu tawaran dan rezeki, duduk umah nie nak tambahkan koleksi resepi. Skrg nie dah cuba masakan ayam goreng masak lemon..hehe dulu pun penah jadi baby sitter tuk jage cousin mase cuti skola.. siap dapat rm 100 lagi..haha anyway, xmintak pun duit pun dari auntie sekadar ingin menolong. Tapi bila org kasi , rezeki jgn di tolak..hehehe
Ok lah tue jew nak mengarut kat sini sebab aritu dapat petanda melalui mimpi kena tulis blog..haha klakarkan..so tuliskan serba sikit.. nanti kita smbungkan tuk topic laen..doakan rezeki s yea..mudah2an dmurahkan rezeki kerja kew, tawaran blaja kew..hehe nantikannnnnnnNNNNNnnnn =)


my luvly gabriel a.k.a Abel

introduce all of u Giselle edrea a.k.a memey





Saturday, 28 January 2012

Without spectacles??


me Without spectacles??
Hye bloggers?? What is ur opinion life without spectacles??.. so nak share sumting ckit..My life is ruin if without my cutie spectacles..rabun seh.. smua nya kabur… but da most interesting bout people yg rabun nie ialah ble kami pura-pura nampak org sedangkan sbnarnye susuk tubuh jew nampak tp btg idung ancus…so krenye org rabun tanpa kaca mata nye adlh org yg bgus mengenali susuk tubuh org la..hehhe 
Second, yg interesting nya org rabun nie adlh dier akn ade keyakinan ble buat performance di khalayak ramai.. (cthnye, berdraMA, berbahas or presentation projek ke..nak tahu kenape kami penuh keyakinan tanpa cermin mata?? Jeng jeng jeng!! Sebab kteorg xnmpak ape2 pn kat dpn..so mcm syok sendiri la..then boleh focus dlm buat performance.. (pura-pura confidence level high during this time kononnye, so bleh berlagak sikit dgn org yg xrabun).. 
Third, tnpa kaca mata hati knpem senang sebab xnmpak reaksi org ble ckp..main bedal jew nak ckp ape sebab kte xnmpak reaksi org ske ke, benci ke or menyampah..so bleh elakkan gossip n nyampah-menyampah dikalangan manusia..hahahahha. 
Next, tanpa kaca mata akn slalu tnjuk kan muka kiut sebab kening akn didekatkan n dahi akn berkerut, so mata akan dikecilkan untuk melihat something…aksi nie sgt comei sebenarnye… jd tuela kelebihan rabun tanpa kaca mata… but for me, tanpa kaca mata buat jiwa kosng sebab xdpt nikmati ciptaan NYA sepenuhnya… so gunakan la spec bila anda rase dah rabun ea… anda ttp nampak kiut dgn spec mata besar anda…that’s all..len kali kte share bnda lain ea readers…
To be continued…



cute x my spec??if dulu i hate to wear spec but rite now im oke wif it..hehhehe enjoy wear it to stay cute..hahha =)