Friday, 14 December 2012


Big bad wolf books!

Hello readers, bloggers, n uooolssss sekalian!!

Hari nie hatiku berbunga riang. Diriku bagaikan disiram air kerna poket ku kering dek kerna duit2 ku ditelan big bad wolf..hahhaa selama nie tertanya-tanya napelah nama tue macam scary gler tapi baru jew perasan lepas menaip dgn lappy nie..hehe maybe org namakan book fest camnie sebab book fest nie ibaratkan serigala yg mengganas makan duit semua org yg giler kan buku and BARANG MURAH cam saya..ngeeee.. mana taknye semuanya 8 henget aje.. so kira murahla kan.. ader gak yg 10 henget n 25 henget tapi memandangkan tgh sengkek jadi den belilah yg palingggggg muuuuuraaaaahhhh…. Jadi, tlg jangan gtaw adik2, abang2, kakak, makcik2 and semuanya sebab nt abs duit korg (ala-ala iklan zalora plakwink ^_^  .. so korg yg nak g book fest ni sediakan la duit banyak2 ea so bleh la borong.. mana tau leh kasi adiah kat member ke(bguih tak idea nie?)..

Book fest ni dorg buat dekat MIECC dekat dengan The Mines.. so sesiapa yg mmg pecinta PUBLIC TRANSPORT leh la gunakan KTM pastu jalan kaki then sampai lah kat destinasi.. tapi den and member struggle sangat sampaikan tawaf satu MIECC gara2 nak cari entrance..leh tahan lenguh gak la kaki nie… but dun worry kalo dah tahu jalan gne bridge dari the mines tue mmg dekat sgt la kowt… so no worries ya..=) Masa time masuk entrance book fest nie mmg nak jerit satu hall nak cakap “AKU DAH SAMPAI DGAN JAYANYA..KAU ADA??”.. Haha tapi disebabkan rase malu tue masih ada lagi tak jdi la jerit gtu..hahha Agak fening la jugak nak cari buku yg best.. maybe sebab nie hari yg ke-8 so byk dah sold out… rugi2.. berapa kali tawaf gak la bahagian relationship nak cari men from mars, women from venus tapi hampa. Twilight pn dah sold outwuarggghhhh… Even buku yg nak takde pn, den masih sempat beli 5 buah buku.. tue pun dah berapa kali pilih yg terbaek sb banyak sgt nak beli.. kalo tak sengkek konpem beli byk tawsedey2… overall I loike aktiviti arinihahaha sempat buat kad 1 malaysia tuk 50% diskaun nek KTM..yahhhooooooooo so kteorg end up aktiviti arini dengan amik pic… so sila layan…. Tq =)

p/s: nak gtw yang den and member ade wat competition sapa yang abeskan dulu buku signs of life.. so ros, silalah nantikan kemenangan saya..hahahahaha
bykkan kat dlm kotak tue..tapi beli berapa aje...ngeeeeee
ni lah my competitor tuk signs of life... ciap bawak tesis tue g book fest..hahahha
 ni lah antara buku yang terpilih dari yg banyak2 tue...hehhe
 mimi pun join skali...muke excited depan entrance... =)
 nak show off sikit..sorie ea uoollssss =p
 ni lah buku yg harus n wajib tuk abiskan tue
tetap tak lupakan dak2 kecik kat umah... diz is for u Gabriel =)

Monday, 10 December 2012


The beauty of observing psychiatry patients!

Hye bloggers and readers! Hope all of you are fine.. I’m totally good for today but little bit tired. I’m just come back from PPUKM stands for Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia. Whoa whoa whoa! Pergi sana just utk tahu differentiate between MCI and dementia. Tapi yang penting at the end of study kena tahu nak determine dementia menggunakan MMSE score.. whoaaaa dengan questionnaire pun bley detect patient tue dementia or x. interesting kan??. But dun worry at last kte akan mintak patient tue buat further examination if ade tunjukkan ciri2 dementia tue.. takde la terer sangat sampaikan bley taw cmtue aje.. mesti kene MRI and berbagai because nak tahu ape  prognosis iilness tue. Before that, nak explain dulu what is MCI and dementia because tak nak uollss pening dengan terms2 cmnie.. ngeee MCI stands for mild cognitive impairment tapi dalam bahasa ibunda nya kecelaan kognitif ringan but for dementia dalam bahasa pasarnya nyanyuk. MCI pula ada lah fasa peralihan antara penuaan normal dan dementia. Dementia pula terdiri daripada pelbagai jenis termasukla Alzheimer Disease. So kalo dah develop dementia, kena tgk either illness tue akan affect daily functioning patient itu ataupun tidak.. Overall, majority dementia patient akan end up dgn disabilities so during this time family and community kena play major role tuk pastikan patient akn dijaga dengan baik and elakkan depression. Fuhhhh arap2 uollss paham.. kalo tak paham lg bley gunakan ujung jari anda and buka google yg ada g sekolah (google scholar lar..hehe)..

So tadi sempat observed 2 org elderly patient aje.. sorang Ơ n sorg Ϙ.. Dr ros pakar psikiatri yg ajar kteorg dalam determine dementia.. apa yang pasti org yg sakit dementia nie dorg confident cakap yang dorg bkn pelupa ble kte tnye yg dorg skrg dah jd pelupa or x.. itulah yg menjadikan dementia itu sesuatu yg indah sebab we didn’t know that we are dementia.. Bayangkan kalo kte tahu kte dementia, maybe patient tersebut akan depress.. So dorg akan strt withdraw diri dorg dari public and social. Then, patient yang first kteorg observed tadi ialah Ϙ (dikenali sbg Pn. A bkn nama sebenar), umur dah 70 cmtue kalo tak silap.. Pn.A nie dah severe dementia and ade disability in walking and take care of herself.. So mujur ada anak dier yg tlg take care kan Pn. A nie.. Then biler kteorg tanya dier tak dapat nak ingat even kteorg bg arahan dalam bahasa cina.. Dalam mase xsampai seminit aje Pn. A dah lupa.. kteorg tanya dier sapa yg uruskan rumah sama ada memasak or membasuh.. Pn A ckp dier yg buat semua but biler tanya anak dier, anak dier tersenyum and cakap yang tue 15 tahun yang lepas la.. Menurut anaknya lagi, dier sedar Pn. A nie dah jadi pelupa bila Pn. A jadi pemarah tapi marah hanya pada suaminya sebab suami dier ada perempuan lain tapi tue pun 30 tahun yang lepas. Jadi Pn. A hanya ingt perkara yg buat dier sedih but dier tak ingat apa yang berlaku skrg. Pn. A bagaikan dalam dunianya sendiri.

Ok patient yg seterusnya Mr. X. patient nie dah admit hospital selama beberapa hari sebabkan terjatuh.. Mr.X lagi severe cognitive impairment nya malahan severe disabilities. Mr. X guna diapers and dier sgt marah apabila org sentuh dier.. Then, dier ada jerky mvmnt.. (time tue dalam hati buat hypothesis myb Mr. X nie ade cerebral palsy.. tapi tak tahu la signifikan or not sebab hipotesis hatilah katekan..haha). Mr. X nie tak ingat apa-apa dah.. bayangkan dier ingat my fren becky wife dier… emmmmmm….. terkedu trus becky.. so kteorg dah dapat feel nak recognize org tue dementia or tak.. So that, tak de la kteorg menonong aje nanti ble dgn community.. Hopefully all of us can work politely because nanti we deal dgn elderly community.. Hopefully la..

After observed pesakit yang ade dementia, then terasa amat bersyukur kepadaNya sebab diri ini masih sempurna.. and I’m glad because my parents, grandma n grandpa still good in memory and sihat walafiat.. Thanks God! Rase sanggggggggggggattttttttttt bersyukur juga sebab involve dalam research nie sb esk2 dapat tahu cmner nak jage if ade relative cmnie and dapat bantu dorg bawak utk treatment if dorg dah mula2 lupa because Malaysia sgt tolerate dgn dementia.. bler org tua dah lupa, Malaysian akan ckp cmni “ ala besela tue dah tua mstila lupa”.. so pliz ubah mentality supaya dapat elak illness nie progress jd dementia (Alzheimer).. jadi nak mention dekat sini, DEMENTIA IS NOT A PART OF NORMAL AGING!..  So tak dapat tngkap gmbar patient sebab confidential, jadi kteorg nye gambar la yg uooollssss layan ea…





orite uoollsss sampai sini aje dulu...nanti kalo ade ilham sy update ea..ngeee

salam sayang! winkkkk