Thursday, 26 January 2012

Ohh 2012 coming already…


Hye bloggers!!still not late rite if I want to wish eppy new years to all of you…hopes all our dreams comes true… oohhh yaaa, my wish for diz year, I want to grad with flying colors..ermmm if I can.. =) (-àdreaming again) ughhh(sigh)… FYI(For ur information), im in final year diz year.. almost 4th year..xsaba abskan study degree in biomedic nie… about da challenge in final year?? Homeigod!!more terrible than 3rd year.. nid to finish up my final project a.k.a Thesis…
Oke just to share my experience regarding to my thesis, da plan and whatsoever..ugghh (sigh again).. my research is about the effect of quercetin in ex-vivo proliferation and genotoxicity of murine hematopoietic stem cells (Sca-1+).. Nampak mcm havoc kan tajuk dier??tue baru tajuk, blum lg mcm mane nak buat… at first dpt diz title menggeletar ibu segala badn (xkesah la kaki ke, badan ke, lutut ke or ape2 aje..hehe), tapi ble dah involve dalam research nie, bkn setakat bdn but ibu segala otak pn menggeletar, bergegar n kejang (àjgn tiru gaya otak nie d umah..haha).. rite now, still merangkak lagi dlm tesis..dunno ble plak nak berlari..hehe sel stem hematopoietic nie sbnrnye sumsum tulang bak kate org la.. so nak kaji semua nie becuz nak cari alternative untuk rawatn penyakit leukemia, parkinson n mcm2 lg..so niat murni tesis ni mmg baek..so kne la buat dgn ikhlas..huhu memandangkan tesis nie tissue culture so kne maintain kan growth tisu tue sama mcm dalam bdn..sgt ssh kowt especially nak elak contamination… semua keje kne buat dlm sterile condition.. lab work kne buat dlm laminar hood, kne swab dgn alcohol working area n semuanya la..teknik kne betul n mcm2 lg… challenge dlm tesis ni berbeza dgn org lain..ade mmber yg buat tissue culture but dorg tak involve dlm fresh specimen but for me?? Homeigod!! Kne involve fresh specimen..kne amik sumsum tulang mencit..bygkan la mencit tue kecik pastu kne amik sum2 tulang dgn kaedah flushing.. smua kne hati2 sebab takut contaminate..yela mencit kan reservoir bacteria n whatsoever, so senangla nak contaminated… pastu ade challenge lain pulak, semua kne buat cpt2 becuz takut sel xcukup untuk buat treatment..kalo xcukup sel naya la gue… so ape komen anda bloggers??ade yg nak gnti sy??huhu challenge yg lain kne balik lewat..aritu balik pukul 11malam dari lab..menggerunkan kowt tp ati kene kental, jiwa kena tough baru la asheila..hahhaa
      Actually byk lg nak dceritakan tp bz la plak nak bce novel..hahha rite now tgh cuti sem, that’s y boleh conteng sikit entri nie..hopefully all of u enjoy…mmg xramai yg follow blog nie but its oke, xnk menggembar-gemburkn pn…mane taw esk2 nak gossip xbleh pulak..hehhe(gurau aje)…. Ohh ya about my kuku kaki?? Dah tumbuh dah…nt daH grow betui2 sy akn upload pic tue… thx sebab rajin bace..
To be continued…..
muke nak wish eppy new year!!n im already final year diz year..heeeyaaaa

No comments:

Post a Comment